Cseh Zsigmond 1930. április 27-én született Hévízszentandráson. Édesapja iparos-nagykereskedő volt.

1948 júniusában a keszthelyi Premontrei Gimnáziumban érettségizett utána pedig a Budapesti Műegyetem gépészmérnöki karán felvételi vizsgát tett. A keszthelyi vitorlásklub alapító tagja, többszörös vitorlás bajnok. Ezen kívül motorkerékpár versenyeket nyer Zala megye színeiben.

Édesapját eközben a munkásosztály ellenségeként a kistarcsai táborba internálták, őt pedig az összes magyarországi egyetemről kizárták és a kommunista rendszer számára csak fizikai munka vállalását, engedélyezte. 1950 és 1953 katonai szolgálatot teljesít (tévedésből) a marcali páncélos alakulatnál, majd leszerelése után a keszthelyi MÁVAUT vállalatnál dolgozik, mint autóbuszsofőr. 1956 nyarán a MÁV Utasellátó Vállalat alkalmazza bárzongoristának keszthelyi üzletében.

Aktívan részt vesz az 1956-os forradalomban. Időközben édesapját ismét letartóztatják és két évre Állampusztára internálják.

Az 1956-os események után, november 23-án elhagyja Magyarországot és Svájcba emigrál.

Eleinte bárzongoristaként tartja el magát, majd 1957 májusától a Genfi Kálvin János Egyetem Közgazdasági karának ösztöndíjas hallgatója lesz, ahol 1961-ben diplomát szerez.

1966-ig svájci vállalatoknál dolgozik, majd a GATT, később pedig a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC     GATT=UNCTAD) főtisztviselőjeként 1990 októberében történt nyugdíjazásáig.

Az ENSZ-nél történt alkalmazása alatt a világ több mint száz országában dolgozott.

1957 júniusától 2006 júniusáig a Genfi Magyar Katolikus Misszió tanácsának alapító tagja és orgonistája.

1992-től 2007 májusáig a Genfi Magyar Egyesület elnöke, majd az Egyesület tiszteletbeli elnöke és a Genfi Magyar Értesítő főszerkesztője.

 

Cseh Zsigmond tablóképe

 

Cseh Zsigmond 'hazatért'

 

Keszthely - Eltemették Cseh Zsigmondot Keszthely város Tiszteletbeli Magisztrátusának tagját. A nyugalmazott ENSZ főtanácsost a keszthelyi Szent Miklós temetőben kísérték el utolsó útjára. A szertartáson a családtagok, barátok és ismerősök közt neves diplomaták is elbúcsúztak a 82 éves korában elhunyt Cseh Zsigmondtól

 

Cseh Zsigmond urnája körül gyűltek össze a búcsúzók a Szent Miklós temető kápolnájánál. Keszthely város Tiszteletbeli Magisztrátusának tagját hosszas betegség után érte a halál Genfben.


A diplomatára elsőként Ruzsics Ferenc polgármester emlékezett, aki a város magisztrátusának tagjaként ismerte meg Cseh Zsigmondot.

Barátai nevében Orbán Tamás búcsúzott Cseh Zsigmondtól. A férfi még az ötvenes években kötött barátságot az egykori premontrei diákkal.

Kiss-Borlase Egon Cseh Zsigmondtól vette át a Genfi Magyar Egyesület elnöki tisztét. A két férfi 1957-ben ismerkedett meg, amikor együtt érkeztek Genfbe. Elmondása szerint emigrációja alatt is nagyon magyar tudott maradni Cseh Zsigmond.

 

Cseh Zsigmond születéséről, életéről, és munkásságáról dr. Kukorelly Pál, nyugalmazott közgazdász idézett fel. Az egykori Premontrei diák a keszthelyi vitorlásklub alapító tagja, ezen kívül motorkerékpár versenyeket is nyert Zala megye színeiben. Az 1956-os eseményeknek aktív részese volt, majd a forradalom vérbe fojtását követően november 23-án hagyta el Magyarországot és Svájcba emigrált. Svájcban később komoly munkákat látott el, majd az ENSZ főtanácsosa lett, munkáját többek közt a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el.

A külügyminisztérium nevében Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár mondott köszönetet Cseh Zsigmondnak, az általa végzett munkáért.

A hévízi születésű Cseh Zsigmond igazi hazájának mindig is Magyarországot tekintette. Keszthely-Genf-Keszthely, a kör bezárult, Cseh Zsigmond visszatért hőn szeretett szülőhazájába.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV