2013. június 1-én Keszthely Város Napja alkalmából poszthumusz díszpolgári címet kapott Keszthely egyik volt sportolója, dr. Csik Ferenc. A száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok úszó és orvos a berlini olimpián 1936-ban 100 m-es gyorsúszásban olimpiai bajnok lett.

Csik Ferenc 1931-ben érettségizett a keszthelyi Premontrei Gimnáziumban.

Az idén a Balaton fővárosa számos rendezvénnyel tisztelgett Csik Ferenc emlékének a városnapi ünnepségsorozatában. Az ünnepi testületi ülésen Ruzsics Ferenc polgármester az önkormányzat döntése alapján posztumusz díszpolgári címet adományozott részére. Az elismerést az egykori olimpikon lánya, Csik Katalin vette át, aki később keszthelyi otthonában fogadott bennünket.

Csik Katalin a száz éves évfordulóra írta meg egy korábbi kiadás kibővített változataként az “Édesapám emléke, 100 éves lenne Csik Ferenc” címet viselő könyvet. Ebben az olimpikon lánya csokorba gyűjtötte a kortársak visszaemlékezéseit, saját emlékeit és az önkormányzat támogatásával készült el a könyv. Úgy véli: édesapja méltó példakép lehet sokak számára.

Csik Katalin az édesapja leveleiből, fotókból később bizonyosodott meg arról, hogy igazat mondanak. Ezért is érzi úgy, hogy Csik Ferenc születésének századik évfordulóján méltó elismerést kapott. Csik Katalin meghatódva értesült arról, hogy édesapja poszthumusz kitüntetést kap.

Keszthelyi Televízió - Tüskés Balázs
 

Riport Csik Katalinnal (2013.06.01)

 

 

A Csik Ferenc Emlékkiállítás megnyitása  (2013.06.01)

 

Bővebben Dr. Csik Ferencről