Tiszteleg a Helikoni Ifjúság

 Keszthely - A Helikoni Ünnepségek alapításának 200., illetve az az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek életre hívásának 60. évfordulója ihlette a Vajda János Öregdiákok Egyesülete legújabb akcióját. A város napja keretében elültették a Helikoni Ifjúság Emlékfáját. Az öregdiákok terve, hogy egy színpadot is létesítsenek a Helikon parkban elültetett fa elé.

A Helikoni Ifjúság jelenkori és korabeli képviselője mellett az alapító leszármazottja, az öregdiákok egyesületének elnöke és a város polgármestere ragadott lapátot a faültetéshez. A körülbelül 4-5 méter magas kocsányos tölgy a Helikoni emlékműhöz közel növekedhet. A faültetés gondolata Dr. Gelencsér József, öregdiáktól származik, aki nép-, és társastáncban négyszer szerzett arany minősítést a Helikonon. A cél az volt, hogy a mindenkori Helikoni Ifjúság így fejezze ki tiszteletét az alapító Festetics György előtt.

„Ez az ötlet szívből jött, persze mint mindegyik, de ez egy különleges szív. Bacilus Heliconicus című bacilust kaptam 1958-ban, amikor átléptem a gimnáziumnak a kapuját első évfolyamos gimnazistaként. Megcsapott a Helikon szele, hiszen akkor már két éve folyt az újkori ünnepségek sorozata. A bátyám is nagy néptáncos volt, aranyérmesek voltak már két évjáraton át, úgyhogy én is belekerültem ebbe a sodorba” - nyilatkozta az ötletgazda. 

Dr. Gelencsér József ötletét a Vajda Öregdiákok Egyesületének vezetése is felkarolta. Az ünnepség díszvendége Festetics György volt, aki köszöntötte is a jelenlevőket, valamint hosszú életet és jó fejlődést kívánt a fának.

„Jó ma itt lenni, közel itt van a Helikon emlékmű, ahol minden második évben találkozunk. Persze ez egy nagy tradíció és mindig örülök, ha kérnek engem, hogy jöjjek ide pár szót mondani” - mondta az ünnepségek alapítójának egyenesági leszármazottja. 

Az ünnepségen a Vajda Öregdiákok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a faültetésnek több jubileum is az apropója; egyrészt az ünnepségek alapításának 200. évfordulója, illetve az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek életre hívásának 60. évfordulója. A fa elültetése mellett további tervei is vannak az egyesületnek, mondta el dr. Gárdos Tamás:  „A tölgyfa elé először talán csak a helikoni ünnepségek alkalmából, majd reményeink szerint később állandó jelleggel egy színpad kerüljön felállításra. Ezzel egy olyan új koncerthelyszíne lenne Keszthely Városának, ahova részben a városlakók, részben az ide látogató vendégeink is örömmel fognak majd lejönni.”

A rendezvényen kiderült, hogy a park felmérése során a tájépítészek műszeres vizsgálatokkal arra jutottak, hogy a fa előtti tér magas, pozitív földsugárzással rendelkezik. Bíznak abban, hogy ez a plusz energia az ide látogató Helikoni Ifjúságot arra fogja késztetni, hogy a Helikon szellemiségét örökké ápolja. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV