Pénteken kísérték utolsó útjára Dr. Máté Lászlót

Keszthely - Pénteken délelőtt kísérték utolsó útjára a Vajda János Öregdiákok Egyesület alapítóját, örökös tiszteletbeli elnökét, Dr. Máté Lászlót. Az ismert közéleti személyiséget a család, barátok, egykori kollégák és a város búcsúztatta.

Dr. Máté László Keszthelyen született 1935. augusztus 08-án. Általános és középiskoláit is Keszthelyen végezte, a Vajda János Gimnáziumban 1953-ban érettségizett. A Budapesti Állatorvostudományi Egyetemen 1960-ban szerzett diplomát. 1960-tól 63-ig Szentgyörgyvölgyön, majd 1963-tól 1986-ig Tornyiszentmiklóson dolgozott állatorvosként. 1987-től Keszthelyen rövidebb ideig élelmiszer higénikusként, majd 1996-os nyugdíjba vonulásáig Kerületi Főállatorvosként tevékenykedett.1964-ben vette feleségül a logopédus-tanár végzettségű Őrszigeti Máriát - Maricát, akitől 1965-ben László, majd 1969-ben Szilvia nevű gyermekei születtek. Az élet négy unokával - Dalma, Dávid, Gergő és Zoltán - is megajándékozta.

1994-ben 36 diáktársával együtt alapította meg a Vajda János Öregdiákok Egyesületét, amelynek mint Zala megye egyik legnagyobb civil szervezetének jelenleg több mint 500 tagja van. Nyugdíjas éveit is igen aktívan élte meg. Szívügyének tekintette az Egyesületi élet minél tartalmasabbá tételét. Vezetése alatt vált hagyománnyá a minden év június hónap első szombatján megrendezésre kerülő Öregdiák Találkozó, ahova nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi vidékeiről, sőt még külföldről is hazalátogatnak a hajdani vajdás diákok. Az általa 14 évig vezetett Egyesület a Gimnáziumnak, illetve a mindenkori diákoknak közel 5 millió forint támogatást biztosított. A vezetése alatt többek között az Egyesület adományozta a Gimnáziumnak az Iskola Zászlót, emléktáblát helyezett el az iskola falán: "Őrizzük és őrizzétek iskolánk, tanáraink és diáktársaink emlékét" felirattal, valamint az Egyesület közreműködésével került felállításra a Gimnáziumban a névadó Vajda János mellszobra, és a bejárati antik csillárok is. Az Egyesület 2008-ban az Egyesület érdekében kifejtett fáradhatatlan munkája, elévülhetetlen érdemei elismeréseként az "Egyesület Örökös Tiszteletbeli Elnökévé" választotta.

Dr. Máté László élete 2010. november 01-én, mindenszentek napján méltósággal, és lelkében békével ért véget, 75 éves korában. Dr. Máté László, Laci bácsi nyugodjon békében!

 

Keszthelyi Televízió - Hegedüs Éva

Dr. Máté László

 

(A Vajda János Öregdiákok Egyesülete Elnökének megemlékezése)